Levensbedreigende situatie
112
Dringende politiehulp: 101
Huisartswachtpost: weekend en feestdagen, 19u-8u op weekdag
1733
Wachtdiensten
Apotheek:
0900 10500
Tandarts: 09 033 99 69
Aidstelefoon Vlaanderen
078 15 15 15
Antigifcentrum
070 245 245
Brandwondencentrum
02 246 48 48
Centra Algemeen Welzijnswerk
09 225 06 52 (CAW Artevelde)
09 223 66 55 (CAW Visserij)
Civiele Bescherming
053 66 67 95
Drugslijn
078 15 10 20
Geweld, misbruik, mishandeling
1712
Kinder- en Jongerentelefoon
078 15 14 13
Opvoedingslijn
078 15 00 10
Tele-onthaal
106
Vlaamse Diabetes Liga
0800 96 333
Zelfmoordpreventie
1813
Preventieve onderzoeken
Het volgende artikel helpt u om een antwoord te krijgen op de vraag welke “screenings”-onderzoeken en preventieve handelingen aangewezen zijn.
Wat is zinvol? Overeenkomstig de medische wetenschap volgen wij een soort ABC.
Via onderstaande link kan je zelf de gezondheidsgids vragenlijst invullen.
Zo krijg je preventief advies over jouw gezondheid. Je kan ook een kopie naar je huisarts sturen.
Levenseinde
Op de praktijk kan u samen met uw huisarts uw wilsverklaringen opstellen waarin u uw wensen in verband met uw levenseinde vastlegt. Zie document: wilsverklaringen. Zij bestaan uit drie belangrijke documenten:
1
Document 1
Document 1 waarop u aanduidt wie u vertegenwoordigt, mocht u wilsonbekwaam worden. Wij raden u sterk aan om dit in te vullen want als u het niet doet kan een vrederechter iemand naar eigen goeddunken aanduiden. Maar als u wel een vertegenwoordiger aangeduid hebt is uw wil wet! Een vertegenwoordiger moet meerderjarig zijn en Belg. Het is ook mogelijk om meerdere vertegenwoordigers, in volgorde, aan te duiden.
Vertegenwoordiger
Uw vertegenwoordiger beslist in uw plaats als u wilsonbekwaam wordt maar moet natuurlijk uw wilsverklaringen steeds volgen, voor zo ver die er zijn.
2
Document 2
Document 2 is in verband met de zorgen en behandelingen die u NIET meer wenst, mocht u wilsonbekwaam worden door bvb dementie. Dit noemt men de “negatieve wilsverklaring in het kader van de Wet op de Patiëntenrechten”. Zo kunt u op voorhand vastleggen wat u bij wilsonbekwaamheid niet meer wilt, bvb “ik wil nooit sondevoeding”.
Negatieve wilsverklaring
In de negatieve wilsverklaring legt u vast wat u niet meer wenst van zorgen of behandelingen als u dement wordt. Dit moeten alle zorgverleners respecteren.
3
Document 3
Document 3 is de wilsverklaring in het kader van de Wet op Euthanasie waarbij u op voorhand enkel kan vastleggen dat u wilt dat op u euthanasie toegepast wordt als u zich in een onomkeerbaar coma bevindt. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kunt u op voorhand géén euthanasie vragen voor het geval u ooit dement zou worden!
Wilsverklaring
Met de wilsverklaring inzake euthanasie legt u op voorhand vast dat u wil dat op u euthanasie toegepast wordt bij een onomkeerbaar coma.
Registratie
Dit laatste document kunt u op de gemeente laten registreren en bewaren. Wij raden u echter aan om al deze beslissingen in verband met het levenseinde aan zo veel mogelijk vertrouwenspersonen te geven, ook aan uw huisarts!
Ter informatie: u kunt vastleggen dat u uw organen na uw dood afstaat (”orgaandonatie”). Wij raden u sterk aan om dit te doen: formulier Belgische donor
U kan ook beslissen dat u uw lichaam na uw dood schenkt aan de wetenschap. Zie lichaamsafstand.
Links
Het internet verschaft ons een grote bron van informatie. Teveel eigenlijk, want soms is het verwarrend door tegenstrijdige of zelfs foutieve informatie. Tot 80% van de info komt uit commerciële of alternatieve hoek!
Daarom willen wij u enkele sites aanraden die volgens ons betrouwbare informatie geven. Als u specifieke medische vragen of zorgen hebt kan u steeds op de praktijk terecht bij de dokter.