Medische info

Levensbedreigende situatie

112
Dringende politiehulp: 101

Huisartswachtpost: weekend en feestdagen, 19u-8u op weekdag

1733

Wachtdiensten

Apotheek: 0900 10500
Tandarts: 09 033 99 69

Aidstelefoon Vlaanderen

078 15 15 15

Antigifcentrum

070 245 245

Brandwondencentrum

02 246 48 48

Centra Algemeen Welzijnswerk

09 225 06 52 (CAW Artevelde)
09 223 66 55 (CAW Visserij)

Civiele Bescherming

053 66 67 95

Drugslijn

078 15 10 20

Geweld, misbruik, mishandeling

1712

Kinder- en Jongerentelefoon

078 15 14 13

Opvoedingslijn

078 15 00 10

Tele-onthaal

106

Vlaamse Diabetes Liga

0800 96 333

Zelfmoordpreventie

1813

Internet en medische vragen

Wij stellen u voor te surfen naar www.thuisarts.nl.

Thuisarts.nl geeft antwoord op vragen over ziektes en gezondheid. U vindt er betrouwbare informatie in begrijpelijke taal. Huisartsen gebruiken de website om uitleg te geven aan hun patiënten. Wanneer u klachten heeft of vragen over uw gezondheid, zoekt u waarschijnlijk informatie op internet. Huisartsen vinden het belangrijk dat u op internet betrouwbare informatie krijgt, zonder reclames. Daarom hebben huisartsen deze website voor u samengesteld. Zodat u vóór, tijdens en na uw bezoek aan de huisarts informatie kunt vinden.

Wat biedt Thuisarts.nl?

Op Thuisarts.nl vindt u duidelijke en begrijpelijke medische informatie. U kunt zoeken op de beginletter van een onderwerp, op lichaamsdeel of met een zoekwoord. Elk onderwerp begint met een korte samenvatting. Als u verder klikt, krijgt u antwoord op vragen als; Waardoor komt het? Kan het kwaad? Wat kan ik er zelf aan doen? Hoe wordt het behandeld? Wanneer moet ik contact opnemen met de huisarts? Hoe gaat het verder? Vaak staan er filmpjes, plaatjes of tekeningen bij met uitleg.

Op Thuisarts.nl zoekt u naar informatie waar en wanneer het u uitkomt. De website vertelt wat u zelf kunt doen aan uw klachten, èn wanneer u de huisarts moet bellen.

Wat kunt u verwachten van Thuisarts.nl?

Thuisarts.nl is samengesteld door medisch deskundigen, dus wetenschappelijk onderbouwd en betrouwbaar. De informatie wordt actueel gehouden en aangepast aan nieuwe richtlijnen. Thuisarts.nl is nafhankelijk: er staat geen reclame op de website en wordt niet gesponsord.

Wanneer gebruikt u Thuisarts.nl?

U kent vast wel momenten waarin u behoefte heeft aan medische informatie over een bepaalde klacht of ziekte. Hoe kan ik mijn klachten zelf aanpakken? Wanneer moet ik naar de huisarts gaan? Soms wilt u ná een bezoek aan uw huisarts de uitleg en adviezen thuis nog eens rustig nalezen. Of u zoekt gewoon meer informatie over een onderwerp, misschien omdat iemand in uw omgeving ziek is geworden. In al die situaties geeft Thuisarts.nl antwoord op uw vragen.

Over de achtergrond van Thuisarts.nl

Thuisarts.nl is een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Deze publiekswebsite is een service aan het Nederlandse publiek.

Thuisarts.nl staat voor:

Betrouwbare en onafhankelijke medische informatie over ziekte en gezondheid,samengesteld door huisartsen. Toegankelijke informatie in begrijpelijke taal.

Preventieve onderzoeken

Het volgende artikel helpt u om een antwoord te krijgen op de vraag welke “screenings”-onderzoeken en preventieve handelingen aangewezen zijn. Wat is zinvol? Overeenkomstig de medische wetenschap volgen wij een soort ABC.
Via onderstaande link kan je zelf de gezondheidsgids vragenlijst invullen.
Zo krijg je preventief advies over jouw gezondheid. Je kan ook een kopie naar je huisarts sturen.

Gezondheidsgids – vragenlijst

Cardiovasculair algoritme

A. "Age" (leeftijd):

Namelijk screening vanaf een bepaalde leeftijd:

  • Vanaf 50 jaar om de 2 jaar een stoelgangonderzoek om darmpoliepen op te sporen die een voorstadium kunnen zijn van darmkanker tenzij F.
  • Vanaf 50 jaar om de 2 jaar mammografie tenzij F.
  • Vanaf 65 jaar om de 3 jaar bepaling van het bloedsuiker tenzij D.

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Bevolkingsonderzoek borstkanker

B. "Bloodpressure" (bloeddruk):

De bloeddruk moet u vanaf 40 jaar om het jaar eens laten meten. Indien die verhoogd is of u er voor behandeld wordt dan is het best om ook uw cholesterol te laten nakijken

Beslissingshulp statines

C. "Cigarettes" (sigaretten):

Als u rookt, is stoppen met roken de allerbelangrijkste preventieve maatregel van en voor uw leven! Aansluitend: drinkt u meer dan 10 glazen alcohol per week dan loopt u een gezondheidsrisico en moet u verminderen.

Tabakstop

Alcoholgebruik

D. "Diabetes" (suikerziekte):

Laat uw bloedsuiker reeds vanaf 40 jaar om de 3 jaar controleren indien:

  • Diabetes voorkomt bij een eerstegraadsfamilielid.
  • Uw BMI groter is dan 25 (BMI = gewicht in kg gedeeld door lengte x lengte in meter).
  • U als vrouw een kind hebt gebaard van meer dan 4,5 kg.
  • U zwangerschapsdiabetes hebt gehad.

E. "Event":

Slaat op trombose. Hebt u ooit een trombose gehad, meer bepaald een beroerte, infarct, vaatvernauwing of flebitis? Zo ja dan verhoogt uw risico op een nieuwe hart- of vaatziekte (HVZ) heel sterk. Meld het aan uw arts.

F. "Familial" (familiale):

Voorgeschiedenis, slaat op aandoeningen bij de eerstegraadsverwanten (ouders, broers, zussen). Had één van hen:

  • een hart- of vaatziekte (HVZ) onder de leeftijd van 60 jaar? Zo ja dan is het best om uw cholesterol te laten nakijken.
  • darmpoliepen of darmkanker? Zo ja dan krijgt u best coloscopie (inwendig darmonderzoek) om de 5 jaar.
  • borstkanker? Zo ja dan krijgt u best een mammografie op jongere leeftijd.
  • diabetes? Dan laat u best vanaf 45j uw bloedsuiker bepalen (om de drie jaar).

G. "Gynaecologisch":

Wij raden een uitstrijkje van de baarmoederhals aan om de 3 jaar; dit kan ook bij uw huisarts. Een mammografie zie A en F.

H. "Healthy lifestyle":

Om uw risico op gezondheidsproblemen in de toekomst te verlagen is een gezond gewicht, voldoende beweging en een evenwichtige voeding ook belangrijk.

BMI: bereken zelf je BMI.

Beweging: Ga via volgende Vragenlijst na of je voldoende beweegt.

Voeding: Lees hier alle informatie over gezonde voeding nalezen.

I. "Inentingen":

voor volwassenen (voor baby’s en kinderen loopt dit via Kind & Gezin en via het centrum leerlingenbegeleiding - CLB):

  • Tetanus: om de 10 jaar (vanaf 24 jaar want via het CLB meestal op 14 à 15 jaar). Difterie zit daar steeds bij.
  • Kinkhoest: wordt aangeraden tussen week 24 en 32 van de zwangerschap (zit in één vaccin met tetanus en difterie en heet Boostrix) waardoor jonge ouders en verse grootouders beschermd zijn en geen kinkhoest kunnen doorgeven aan de pasgeboren baby. Dit vaccin is ook aangewezen voor kinderverzorgsters.
  • Griep: elk jaar bij risicopersonen, namelijk zwangeren na de derde maand, ouderen en chronische zieken.
  • Hepatitis A en B: zeer zinvol vóór een reis maar ook in het binnenland. Vele min dertigjarigen zijn anno 2013 reeds gevaccineerd tegen hepatitis B. Bespreek dit met uw huisarts.
  • Vaccinaties voor reizigers buiten Europa, contacteer ons tijdig; info ook via Wanda.be Via deze link kunt u een per land informatie vinden.

PS vaccinaties zijn een belangrijk middel in de strijd tegen gevaarlijke infectieziekten. Dankzij uitgebreide vaccinatie komen infecties zoals pokken, kinderverlamming, difterie, mazelen en rodehond bijna niet of helemaal niet meer voor in België. Wij houden uw vaccinatieschema bij in uw dossier; breng alle gegevens van vroegere vaccinatie mee als u op consultatie komt.

Vaccinnet

Levenseinde

Op de praktijk kan u samen met uw huisarts uw wilsverklaringen opstellen waarin u uw wensen in verband met uw levenseinde vastlegt. Zie document: wilsverklaringen. Zij bestaan uit drie belangrijke documenten:

1

Document 1

Document 1 waarop u aanduidt wie u vertegenwoordigt, mocht u wilsonbekwaam worden. Wij raden u sterk aan om dit in te vullen want als u het niet doet kan een vrederechter iemand naar eigen goeddunken aanduiden. Maar als u wel een vertegenwoordiger aangeduid hebt is uw wil wet! Een vertegenwoordiger moet meerderjarig zijn en Belg. Er kunnen nooit 2 vertegenwoordigers aangeduid worden.

Vertegenwoordiger

Uw vertegenwoordiger beslist in uw plaats als u wilsonbekwaam wordt maar moet natuurlijk uw wilsverklaringen steeds volgen, voor zo ver die er zijn.

2

Document 2

Document 2 is in verband met de zorgen en behandelingen die u NIET meer wenst, mocht u wilsonbekwaam worden door bvb dementie. Dit noemt men de “negatieve wilsverklaring in het kader van de Wet op de Patiëntenrechten”. Zo kunt u op voorhand vastleggen wat u bij wilsonbekwaamheid niet meer wilt, bvb “ik wil nooit sondevoeding”.

Negatieve wilsverklaring

In de negatieve wilsverklaring legt u vast wat u niet meer wenst van zorgen of behandelingen als u dement wordt. Dit moeten alle zorgverleners respecteren.

3

Document 3

Document 3 is de wilsverklaring in het kader van de Wet op Euthanasie waarbij u op voorhand enkel kan vastleggen dat u wilt dat op u euthanasie toegepast wordt als u zich in een onomkeerbaar coma bevindt. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kunt u op voorhand géén euthanasie vragen voor het geval u ooit dement zou worden!

Wilsverklaring

Met de wilsverklaring inzake euthanasie legt u op voorhand vast dat u wil dat op u euthanasie toegepast wordt bij een onomkeerbaar coma.

Registratie

Dit laatste document kunt u op de gemeente laten registreren en bewaren. Wij raden u echter aan om al deze beslissingen in verband met het levenseinde aan zo veel mogelijk vertrouwenspersonen te geven, ook aan uw huisarts!

Ter informatie: u kunt vastleggen dat u uw organen na uw dood afstaat (”orgaandonatie”). Wij raden u sterk aan om dit te doen: formulier Belgische donor 

U kan ook beslissen dat u uw lichaam na uw dood schenkt aan de wetenschap. Zie lichaamsafstand.